Home
 ForumForum   FAQFAQ   SearchSearch   ScaleScale
   Log inLog in   RegisterRegister 
Kuharski recepti !
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic     |##| -> |=|     Forum Index -> Ostalo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
skipper



Status: Offline
Joined: 17 Oct 2005
Posts: 39

PostPosted: 15. Jan 2007 16:55    Post subject: Kuharski recepti ! Reply with quote

Pogrešam in predlagam - vprašanja, ideje, predloge, pohvale, informacije o znanih, manj znanih in neznanih jedeh, pijačah in še kaj. Skratka male skrivnosti, velikih mojstrov kuhanja ... saj veste, več ljudi več ve!
Moj predlog:
PRŠUT V VINU
Izredno preprosto in neverjetno okusno.
Koščke pršuta (t.i. - "rinfuza") oz. "kraški mozaik", popečeš na olivnem olju. Ko pridobi komaj opazno skorjo dodaš - zaliješ z rdečim vinom. Toliko, da je 1/3 pršuta v vinu. Premešaš, previdno dodaš rožmarin (če je svež - zmaga!) in povreš skoraj do konca, da se ostanek vina zgosti. Serviraš z belim (valda, svežim) kruhom, kateri ima zlatorumeno hrustljavo skorjo in nežno penasto sredico Cool . Njaaamiiii ...
_________________
carpe diem
Back to top
sonce



Status: Offline
Joined: 21 Jan 2005
Posts: 529
Location: To je moje mesto... bliz je pa Mb

PostPosted: 15. Jan 2007 17:21    Post subject: Reply with quote

Polži
Ko sem polže prvič pripravljal, sem se zadeve lotil temeljito. Divje polže sem sam polovil, jih - kot predpisuje francoska kuharska literatura - najprej tri tedne stradal, potem prevrel, čistil, ribal hišice in v posebnem zavretku 2 uri kuhal meso. Postopek je zamuden in umazan, zato vsakomur priporočam, da polže raje kupi že skuhane v konzervi.
Polži imajo poseben okus, na katerega se je treba privaditi. Poleg tega so vedno precej trdi, pa če jih še tako dolgo kuhamo. Zato tudi pogumnim svetujem, da sebe in svoje goste na to francosko specialiteto pripravijo po korakih. V receptih, ki vam jih danes predlagam, ima vsaka naslednja jed bolj »polžji« okus.
Polže tradicionalno serviramo v ducatih.
Predpriprava: maslo za polže
Sestavine:
· 200 g surovega masla
· 2 šalotki
· 2 stroka česna
· 2 žlici sesekljanega peteršilja
· 1 žlička soli
· poper po okusu
Priprava: Maslo zmehčamo in zmešamo s stritim česnom, drobno sesekljano šalotko, peteršiljem, soljo ter poprom.
Pri pripravi polžev se tako začinjenega masla veliko porabi, zato se ga splača pripravljati v večjih količinah. Več dni ga lahko hranimo v hladilniku ali ga zamrznemo.
Prvo privajanje: polži na način šefa kuhinje
Čas priprave: 1 uro 30 minut
Sestavine:
· 48 polžev
· 48 tankih rezin prekajene slanine
· 4 žlice olivnega olja
· sok pol limone
· 2 stroka česna
· poper in sol po okusu
· 20 dag masla za polže
Priprava: Polže za eno uro namočimo v mešanico olivnega olja, limone, strtega česna, popra in soli.
Pečico ogrejemo na 200C.
Vsakega polža ovijemo z rezino slanine in jih po 12 nataknemo na tanka lesena nabodala. Zložimo jih v plitvo ognjevarno posodo in pokapljamo z oljno mešanico, v kateri so se polži namakali. Polže pečemo 15 - 20 minut, da se slanina hrustljavo zapeče. Če imamo posebne krožnike za serviranje polžev, meso snamemo z nabodal, razporedimo na krožnike in premažemo maslom. Lahko pa polže tudi pustimo na nabodalih, seveda pa jih premažemo s pripravljenim maslom.
Polže na način šefa kuhinje ponudimo kot predjed, z mlado čebulo, redkvicami in belim kruhom. Zraven sodi dobro ohlajen, polsuh rozé.
Srednja šola: polži po vrtnarsko
Čas priprave: 30 minut
Sestavine:
· 48 polžev
· 2 žlici olivnega olja
· 10 dag masla za polže
· 1 majhna čebula
· 1 rezina korena zelene (debela 1 cm)
· 1 korenček
· 1 dl suhega belega vina
· 1/2 žličke timijana
· poper po okusu
Priprava: Korenček naribamo ali zrežemo na tanke rezine. Zeleno razrežemo na kockice, čebulo na lističe.
V manjši posodi segrejemo olivno olje in mu dodamo čebulo ter korenček. Ko čebula postekleni, vmešamo zeleno in maslo za polže. Na blagem ognju pražimo eno minuto, potem zalijemo z vinom, vmešamo polže ter začinimo s timijanom in poprom. Posodo pokrijemo in polže na najblažjem ognju dušimo 20 minut. Potem posodo odkrijemo in na višjem ognju omako nekoliko povremo.
Polže po vrtnarsko ponudimo na rižu ali z belim kruhom. K jedi se najbolje poda belo vino, s katerim smo kuhali.
Za gurmane: polži v hišicah
Čas priprave: 20 minut
Sestavine:
· 48 polžev s hišicami
· 24 dag masla za polže ali 12 dag masla za polže in 12 dag zeliščnega masla
Priprava: Pečico ogrejemo na 200C.
V hišice razporedimo 12 dag masla za polže, nanj položimo polže in hišice zamašimo z zeliščnim maslom ali maslom za polže. V plitvem pekaču hišice razporedimo tako, da bodo odprtine obrnjene navzgor.
Polže pečemo 10 - 15 minut, da se maslo povsem stopi in se odprtina prekrije s peno. Ponudimo jih vroče, z belim kruhom. Gostom moramo dati majhne viličice, s katerimi lahko polže izvlečejo iz hišic.
K jedi ponudimo polsuho, srednje aromatično belo vino: kerner, beli pinot ali laški rizling.
Laughing Wink Laughing Laughing Laughing Laughing
Back to top
bili



Status: Offline
Joined: 09 Aug 2003
Posts: 7

PostPosted: 15. Jan 2007 18:51    Post subject: Reply with quote

Sedaj pa nekaj za tiste, ki imate radi srbsko kuhinjo. Recept je originalen, predvsem pa dosti pikanten, tako da se k jedi prileže kakšna dobra pijača.
BANATSKI PREBRANAC

Sestavine:
- 1 l belega fižola
- 4-5 srednje velike čebule
- Vegeta
- rdeča paprika
- 6 listov lovorjevega lista
- poper v zrnu
- mleti poper po okusu

Fižol zvečer operi in pusti v vodi čez celo noč. Zjutraj odlij vodo in ga daj kuhat, da fižol omehča. Vodo spet odllij in fižol prestavi v drugo posodo.
V ponev daj malo olja, vrsto rdeče čebule, narezane na rezine, 1 žličko Vegete, 2 lovorjeva lista, malo popra (celega), 1 žličko sladke paprike
Na to daj spet fižol, 1 žličko Vegete, oljle, 1 žličko rdeče paprike,...
Na to daj tako kot si začel (čebula, vegeta,...).
V zadnji vrsti naj bo fižol.
Na vse to nalij vodo, da se fižol potopi. Daj na majhen ogenj in kuhaj. Ne mešaj!!! Kuhaj, dokler se omaka ne zgosti (1-2 ure).

Pa dober tek!
Back to top
skipper



Status: Offline
Joined: 17 Oct 2005
Posts: 39

PostPosted: 15. Jan 2007 20:21    Post subject: Primorska čebula Reply with quote

Pa še en zelo preprost, ampak presneto dober predobedek. Sicer bolj za pomladno ali poletno tople dni, pa vendar.
ČEBULA PO PRIMORSKO:
Količine so odvisne od števila ljudi, zato posebej ne navajam količin. Fino narezano mlado čebulo, v kolobarjih, enakomerno porazdeliš, da prekrije dno. Zmerno, po okusu, posoliš. Kislo smetano, katero predhodno premešaš z vilico, da je bolj tekoča, nadevaš na posoljeno čebulo. Smetane naj bo toliko, da prekrije vso čebulo! Prekriješ z alu folijo in čez noč postaviš na hladno (hladilnik, shramba ...). Naslednji dan stečeš v pekarno, po črn, mešan ali ržen kruh. Ostalo so nebesa ... Cool
_________________
carpe diem
Back to top
fleja



Status: Offline
Joined: 23 Feb 2004
Posts: 42

PostPosted: 28. Jan 2007 10:05    Post subject: Reply with quote

»Prebutana« rolada

Potrebujemo:
3 banane
1 žlica kakava v prahu
10 dag sladkorne moke
6 jajc
½ litra sladke smatane

Priprava:
Ločimo beljake od rumenjakov. Beljake pretepamo toliko časa, da priznajo, da jim je vseeno, kaj bo z njimi.Skratka gladki beljaki in za nagrado, ker so se pustili pretepat jim dodamo sladkorno moko. No sedaj jih pretepamo toliko časa, da se mešanica strdi. Dodamo rumenjake in pretepamo naprej. Za konec pa s kuhalnico in veliko mero ljubezni in previdnosti vmešamo žlico kakava. Tako pripravljeno prelijemo v pekač, oblžen s papirjem za peko. Pečemo 20 min na 200 stopinjah celzija.
Ko je biskvit pečen, ga zavijemo in ohladimo. Za konec pretepemo še smetano in jo namažemo na biskvit. Nanj položimo banane in lepo zavijemo.

Boun appetito!!

(Vir; Žorževi recepti )
Back to top
AVANTI



Status: Offline
Joined: 17 Feb 2006
Posts: 174
Location: Kočevje

PostPosted: 28. Jan 2007 12:48    Post subject: Recept Reply with quote

Jajca na oko ....

Vzameš mal olja,ga daš v ponvo,prižgeš el.ploščo,da se sagreje Smile))

V ponvo razbiješ dve jajci (če si fajn lačen lahko tri), in daš peči.....

Ko je beljak ob robovih rumen je pripravljeno za pojedino Smile)))

Pa dober tek Smile))

Vir: Lastni recepti!
P.S. Upam,da nisem kaj pozabil .....ups posoliti s ščepsem soli Smile)) hmmmm mogoče je bolj ukusno,ker se z vegeto boljše je-torej vegeta namesto soli Smile)))
Back to top
sonce



Status: Offline
Joined: 21 Jan 2005
Posts: 529
Location: To je moje mesto... bliz je pa Mb

PostPosted: 28. Jan 2007 14:45    Post subject: Reply with quote

Sestavine: 2 postrvi, 60 g repkov potočnega raka, jajce, olje, sol, poper



Priprava: Postrv filiramo in ji odstranimo kožo. Fileje oblikujemo. Obrezkom dodamo beljak ter začinimo in zmiksamo. Fileje začinimo, namažemo muslin, na sredino damo repek potočnega raka ter prepognemo tako, da dobimo žepek. Na naoljenem žaru spečemo postrv, ko je pečena jo serviramo. Laughing
Back to top
sonce



Status: Offline
Joined: 21 Jan 2005
Posts: 529
Location: To je moje mesto... bliz je pa Mb

PostPosted: 30. Jan 2007 19:17    Post subject: Reply with quote

1 mala sladka smetana
nariban hren
sol
poper
limonin sok
salama
Pa zmiksaj ..muslin hehe Shocked
Back to top
fleja



Status: Offline
Joined: 23 Feb 2004
Posts: 42

PostPosted: 31. Jan 2007 09:32    Post subject: Reply with quote

Torej nekaj bolj nežnega, s kančkom pikantnosti, za naše razvajene brbončice.....

PIK(antne) PAN(irane) PAP(rike)

Kaj:
6 rdečih paprik
15 dag skute
čili v prahu
sol
poper
3 stroki česna
moka
jajce
kruhove drobtine
olje

Kako:
Naše rdeče paprike nežno očistimo odznotraj, operemo pod tekočo vodo, ter jih z veliko mero ljubezni pošljemo k frizerju na sušenje. Lepo posušene in notranje čiste, pošljemo v toplice na 180°C, toliko časa, da malce porjavijo oziroma dobijo skorjo. Posušene in porjavele pustimo počivati, zavite v prtiček, da jim je še nekaj časa prijetno toplo in se z nostalgijo spominjajo toplic. Tik preden se zares ohladijo, jih nežno slečemo oziroma olupimo kožico. Tako pripravljene, izpraznjene in slečene paprike komaj čakajo, da jih napolnimo. Privoščimo jim polpikantno skuto, v katero smo zamešali sesekljani česen in začimbe. Paprike nežno sploščimo, jim dovolimo, da se povaljajo v moki, stepenem jajcu in drobtinah...skratka, oblečemo jih v paniran plašček in jih z ljubeznijo ocvremo v segreti oljni kopeli.


Buon appetito!
Back to top
fleja



Status: Offline
Joined: 23 Feb 2004
Posts: 42

PostPosted: 31. Jan 2007 15:00    Post subject: Reply with quote

Vinska krema z limono za pohotne


To mormo met:

1 vanilin sladkor
rjavi sladkor
1 jajček
1 dcl belega vina
1 limonca
desertni preliv

In potem.....
....vodo pripeljemo do vrelišča. Rumenjak, rjavi sladkor v prahu in vanilin cuk'rček penasto umešamo. Zmes postavimo na zapeljivo vodno kopel in ji med mešanjem počasi dolivamo izbrano vinsko kapljico, nežno pomešano z limoninim sokom in strastno naribano limonino lupino. Šejkamo toliko časa, da se krema speni. Kremo z ljubeznijo nalijemo v fensi kozarce, dekoriramo z divje nastrgano limonino lupin'co in prelijemo s sladkim grehom.....
Postrežemo v bikiniju ali v kratkem predpasničku.....


Buon appetito!
Back to top
sonce



Status: Offline
Joined: 21 Jan 2005
Posts: 529
Location: To je moje mesto... bliz je pa Mb

PostPosted: 31. Jan 2007 16:41    Post subject: Reply with quote

Trdo kuhana jajca Laughing
V liter vode damo pet jajc...dodamo dve kuhinjski žlici morske soli
Vrejo naj saj desed minut...pa dobr tek... Laughing
Back to top
prase



Status: Offline
Joined: 11 Mar 2004
Posts: 14

PostPosted: 31. Jan 2007 20:08    Post subject: Reply with quote

Žabji kraki

Ta jed se ponavadi pripravlja spomladi,ko žabice veselo regljajo,če se nam pa zahoče,pa žabe iz njihovih jazbin izbezamo tudi pozimi.
V glavnem ,treba je naloviti kar nekaj teh smešnih dvoživk(vse je odvisno od oseb na pojedini).Na terenu jih pobiramo v plastično kanto s pokrovom - zaradi gladkih sten,je možnost poškodbe minimalna.
Ko jih prinesemo domov,jih najprej vržemo v banjo in jih nežno spiramo s hladnim tušem,tako ,da dobijo občutek ,da so v naravnem okolju.Ko se navaličamo njihovega kobacanja po banji,se počasi lotimo kulinaričnega dela.
Dvoživko nežno primemo z roko in jo položimo na leseno kuhinjsko desko.Ker se osebek bolje počuti v vodi kot na suhem,bo seveda kobacal in se nam poskušal izmuzniti.Tu nam v veliko pomoč pride dobro kladivo in okoli 20 centimetrov dolg žebelj.Kobacajoči osebek nežno pritrdimo na kuhinjsko desko.Lahko bi že prej uporabili avtenazijo,ampak ker nam krščanska vera zapoveduje usmiljenje,je to tako kot je.....
Z ostro žiletko ločimo žabjo nožico od telesa -rez mora biti hiter in čist.Amputirano nožico položimo v zato pripravljeno posodo.Postopek ponavljamo,dokler nimamo občutka ,da bodo gostje siti.
Poten pa pride na vrsto klasika - jajca,moka vroče olje!!!!

ps. osebke ,ki smo jim amputirali ude,vrnemo nazaj v naravno okolje zaradi rehabilitacije

Pa dober tek
Back to top
fleja



Status: Offline
Joined: 23 Feb 2004
Posts: 42

PostPosted: 02. Feb 2007 08:20    Post subject: Reply with quote

Goveji jezik po moje

Sestavine:
manjši goveji jezik /ne kardeljev /
jušna zelenjava
sol
6 sardel iz konzerve (brez olja)
5 žlic olivnega olja
3 debele čebule zrezane na lističe ali kolesca
2 žlički kaper
1 žlica sesekljanega peteršilja
2 stroka sesekljanega česna
10 zrn črnega popra
1 manjši lovorov list
2 klinčka
noževa konica oreška
sok štirih limon
in prav toliko vinskega kisa
sol za dosolit

(trdo kuhana jajčka)


Priprava:

Na segretem olju razpustimo sardele, dodamo čebulo, kapre, peteršilj, česen, poper, lovor, klinčka, orešek, limonin sok, vinski kis, solimo ter zavremo.
Jezik, do mehkega skuhan v rahlo osoljeni vodi, ki smo ji dodali jušno zelenjavo, olupimo in še vročega narežemo na pol prsta debele rezine, ki jih zložimo po plasteh z vročo omako-kvašo, v stekleno ali lončeno posodo, ki jo pokrijemo ter ohlajeno damo vsaj za dan v hladilnik.
Pri serviranju lahko dodamo na četrtine razrezana v trdo kuhana jajca.

Jed mora biti sočna in zato po potrebi povečamo količino limoninega soka in kisa.
Sardele lahko opustimo.


Buon appetito!
Back to top
prase



Status: Offline
Joined: 11 Mar 2004
Posts: 14

PostPosted: 03. Feb 2007 08:12    Post subject: Reply with quote

oprosti moji nevednosti Fleja Cool ,ampak me zanima,ali se goveji jezik kupi v špeceriji ali pa moraš za pripravo domov pripeljati kar živo kravo Idea
Back to top
fleja



Status: Offline
Joined: 23 Feb 2004
Posts: 42

PostPosted: 03. Feb 2007 11:12    Post subject: Reply with quote

Ne, ne pujsek....to niso žabice, ampak kravce, avešš... ...jezička moraš kr k mesarju it kupit.
Back to top
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic     |##| -> |=|     Forum Index -> Ostalo All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum